Deo, of antitranspirant?

Deodorants zijn vaak een vast onderdeel van je ochtendroutine. Hoe werken ze precies, en wat is het verschil met een antitranspirant? Dat én een paar ongebruikelijke tips die je wel erg goed kunnen helpen, lees je hier!

Deodorants en antitranspiranten hebben een verschillende werking. Hoe komt het dat we soms last hebben van zweetgeur? Onze lichaamsklieren scheiden zweet af, wat op de huid terecht komt. Op de huid zitten onzichtbare bacteriën, die dit zweet afbreken. Deze afbraak veroorzaakt lichaamsgeur, niet het zweet op zich!

Wat doen deodorants en antitranspiranten dan? Wel, ze werken op verschillende plekken in het geur-proces.

  • Goede deodorants bestrijden de bacteriën die aanwezig zijn op de huid en bevatten parfum. Minder kwalitatieve deo's zijn maar weinig effectief tegen de bacteriën en zijn eigenlijk niet meer dan okselparfum.
  • Antitranspiranten werken ín de huid. De werkzame stoffen, vaak aluminiumzouten, dringen de porie binnen en gaan zweetproductie tegen.

Daarin zit dus het verschil. Deo's verhinderen geen zweet, maar gaan de afbraak ervan tegen. Antitranspiranten verminderende productie van zweet van binnenuit.

Welke is nu het beste? Dit is erg afhankelijk van persoon tot persoon.

Hoe gebruik je ze het best?

Een onorthodoxe maar effectieve tip is de volgende: doe je antitranspirant 's nachts op. 's Nachts zijn je zweetklieren minder actief, waardoor de werkzame bestanddelen van je product dieper en makkelijker de porie kunnen binnendringen. Probeer dit een weekje uit.

Wat kan je nog doen tegen lichaamsgeur?

  • Kleren dragen die gemaakt zijn van goed ademend textiel, zoals katoen, kan helpen.
  • Vermijd kledij die te klein is. Wanneer stof erg aanspant onder je oksels, zal je sneller lichaamsgeur krijgen.
  • Was je oksels met een acne-wash die bacteriën afbreekt. Zoek voor ingrediënten als benzoyl peroxide.

 Veel succes! Indien je gepersonaliseerd advies nodig hebt, aarzel niet om de apotheek binnen te wandelen. We helpen je graag verder!