Wat is CGD?
Chronische granulomateuze ziekte is een erfelijke aandoening waarbij het afweersysteem niet goed werkt. Hierdoor kan het lichaam zich niet goed beschermen tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën, schimmels en virussen. Er treden vaak infecties op in de huid, longen, darmen, mond, neus en lymfeklieren. Er kunnen zich ook abcessen ontwikkelen ter hoogte van de huid, lever en botten. De ernst van de klachten verschilt van persoon tot persoon.
Lees meer
Lees minder
Tien tips voor een gezond gebit
1. Poets je tanden minimaal 2 keer per dag (na het ontbijt en voor het slapengaan).
Vergeet ook je tong niet te poetsen!
2. Kies een goede tandenborstel en vervang deze alle 3 maanden.
3. Gebruik een tandpasta met fluoride. Fluor beschermt het tandglazuur.
4. Vergeet de ruimtes tussen je tanden niet. Gebruik tandzijde of speciale borsteltjes.
5. Druk niet te hard op je tandenborstel.
6. Poets voldoende lang, 3 minuten is het minimum.
7. Reinig na elke poetsbeurt de tandenborstel en laat hem rechtopstaand drogen.
8. Beperk het gebruik van frisdranken en tabak
9. Beperk het aantal snoepmomenten
10. Bezoek regelmatig (minstens één keer per jaar) de tandarts.
Tandenborstel: de juiste kiezen
Een goede tandenborstel moet voldoen aan enkele algemene kenmerken:
- De tandenborstel moet voldoende soepel zijn. Een te harde borstel kan al snel het tandvlees beschadigen. Je kiest best voor een “medium” exemplaar. Als je een beugel draagt of wanneer je een tandvleesaandoening hebt, zal je tandarts je aanraden een zachte (soft) tandenborstel te gebruiken.
- De haartjes zijn bij voorkeur van nylon gemaakt. Deze kunnen exact even lang gemaakt worden of afgerond zijn. Een klein borstelhoofd vergemakkelijkt het schoonmaken van elke tand. Dit laat toe de moeilijk te borstelen gedeelten te bereiken.
- De borstel moet in ieder geval goed in de hand liggen.
- Het wordt algemeen aangeraden de tandenborstel 4 maal per jaar te vervangen. Je kunt bijvoorbeeld je tandenborstel vervangen bij het begin van een nieuw seizoen. De tandenborstel wordt dagelijks gebruikt en slijt dus relatief snel. Bij een goede borstel staan de haren recht. Door veelvuldig gebruik verdwijnt geleidelijk de veerkracht en gaan de haartjes omkrullen. Dit is het signaal is om de tandenborstel te vervangen.
- Kinderen kiezen best voor een exemplaar met een kleiner poetsoppervlak en een kortere steel.
- Ouders of verzorgers van kinderen zullen beter overweg kunnen met een gelijkaardige borstel maar met een iets langere steel, wanneer ze de tanden van het kind moeten poetsen.
- Er zijn speciale tandenborstels beschikbaar voor het reinigen van kunstgebitten en voor mensen met “blokjes”.
Tips voor een goed onderhoud van je tandenborstel
-
Spoel je tandenborstel na gebruik grondig af onder stromend water.
-
Plaats je tandenborstel met de kop omhoog te drogen in een houder of beker.
-
Gebruik altijd je eigen tandenborstel!
De voordelen van een electrische tandenborstel:
Als we onze tanden poetsen met een gewone tandenborstel, blijft dikwijls nog tandplaque zitten. Een electrische tandenborstel verwijdert dit beter. Het is wel belangrijk om correct en voldoende lang (2 minuten per poetsbeurt) te poetsen.
Correct poetsen van tanden
Het poetsen gebeurt het beste ’s morgens na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan. Grondig tandenpoetsen duurt minstens drie minuten, ook met een elektrische tandenborstel!
Poets volgens een vast schema om geen plaatsen te vergeten.
Houd de tandenborstel onder een hoek van 45 graden tegen de tandvleesgrens aan en beweeg of draai de borstel vervolgens van het tandvlees af.
|
|
Poets op deze manier voorzichtig buitenkant, binnenkant en kauwvlak van alle tanden en kiezen door de tandenborstel over korte afstandenheen en weer te bewegen.
|
|
Poets ook de tong voorzichtig om bacteriën te verwijderen en een frisse adem te behouden. |
|
Wat met de plaatsen waar de tandenborstel niet komt?
Met een tandenborstel slaag je er meestal niet in om alle etensresten tussen je tanden te verwijderen. Net die plaatsen vormen een broeinest voor bacteriën, dus het is ook belangrijk om die plaatsen te reinigen. Afhankelijk van de ruimte tussen je tanden, kies je voor flossdraad of tandzijde (enge ruimte), een tandenstoker (iets meer ruimte) of een interdentaal borsteltje (voor bredere ruimten).
-
Een goede tandenstoker is steeds driehoekig van vorm (en dus geen cocktailprikkertje!), loopt uit in een punt, splintert niet en is bij voorkeur van hout. Schuif de tandenstoker met de platte kant tegen het tandvlees loodrecht heen en weer tussen de tanden.
-
Interdentale borsteltjes zijn heel geschikt om wat grotere tussenruimtes te reinigen en zijn een zeer nuttig hulpmiddel voor mensen die een beugel dragen. Ze bestaan in verschillende vormen en diktes en worden gebruikt zoals een tandenstoker. Niet draaien met deze borsteltjes, alleen voorzichtig heen en weer bewegen.
-
Mondwater kan een aanvulling vormen op bovenstaande middelen. Je kunt er na het tandenpoetsen je mond mee spoelen. Ze bestaan in verschillende samenstellingen zoals anti- plak, antitandsteen, antibacterieel en voor een frisse adem.
Lees minder
Lees meer
Chronische granulomateuze ziekte
|
wat is het - ontstaan - symptomen - behandeling - wat kan ik zelf doen |
|
|
Fonds voor kinderen met een primaire immuundeficiëntie |
|
Lees minder
Lees meer