Wat is orgaantransplantatie?
Bij orgaantransplantatie wordt een ziek orgaan vervangen door een gezond orgaan van een donor.
Lees meer
Lees minder
Orgaantransplantatie: voeding
Te vermijden voedingsmiddelen
Doordat je weerstand verlaagd is ben je extra vatbaar voor schadelijke kiemen in voeding. Vermijd:
- Rauw of onvoldoende verhit vlees (biefstuk, gevogelte,…).
- Onvoldoende doorbakken vleesbereidingen zoals rosbief, filet americain,… .
- Rauwe of onvoldoende verhitte vis (sushi, schaal- en schelpdieren,…).
- Gerookte vis in voorverpakte vacuümverpakking.
- Rauwe eieren of ei bereiding waarbij het eiwit of eigeel niet volledig gestold is.
- Gerechten met rauwe eieren zoals chocomousse, tiramisu, mayonaise,… .
- Rauwe melk of bereidingen met rauwe melk.
- Kazen bereid met rauwe melk. Bijvoorbeeld Brie, Camembert, Gorgonzola, Gruyere,… . Controleer steeds de verpakking van het product. Kazen met gepasteuriseerde melk zijn wel veilig. Beschadigd/ongewassen fruit en groenten.
- Kant- en klare rauwkostsalades of rauwe groenten op restaurant, in cafetaria,…
- Onverpakt roomijs, softijs.
Inkopen en bewaren
- Let er op dat de verpakking niet beschadigd is.
- Kijk steeds naar de houdbaarheidsdatum van het product.
- Diepvriesproducten neem je best op het einde van je aankopen. Neem een koeltas mee en ga meteen na het winkelen naar huis. Steek deze producten thuis onmiddellijk in de diepvriezer.
- Controleer de temperatuur van de diepvries. Deze mag niet hoger zijn dan -18°C.
- Zet voedingsmiddelen die koel bewaard moeten worden meteen bij het thuiskomen in de koelkast. Bewaar eieren ook in de koelkast.
- Maak je koelkast en diepvriezer regelmatig schoon.
- Controleer regelmatig de inhoud van je kasten. Gooi vervallen producten weg. Vergeet zeker de kruiden niet te controleren.
- Laat warme gerechten niet afkoelen op kamertemperatuur. Plaats ze meteen in de koelkast.
- Controleer de temperatuur van je koelkast. Deze staat bij voorkeur op 2°C. Bewaar restjes niet langer dan twee dagen.
- Dek etenswaren steeds goed af voor je ze in de koelkast zet.
- Bewaar rauwe producten gescheiden van bereide producten.
Maaltijd bereiden
- Was je handen met warm water en zeep:
- Voor, tijdens en na de bereiding van de maaltijd.
- Na elk contact met rauw vlees, vis of rauwe eieren.
- Na elk toiletbezoek.
- Na het snuiten van uw neus
- Na elk contact met dieren.
- Maak keukenmateriaal steeds goed schoon met heet water en afwasmiddel.
- Was fruit en groenten grondig. Wacht met schillen en snijden tot vlak voor gebruik.
- Gebruik liever een glazen snijplank dan snijplanken uit hout of kunststof.
- Gebruik een aparte snijplank voor groenten en voor vlees/vis.
- Hou rauwe voedingsmiddelen gescheiden van bereide voedingmiddelen.
- Hou de keuken ook tijdens het koken schoon. Verwijder afval meteen, zet de vuile vaat apart, zet restjes onmiddellijk in de koelkast,… .
- Verhit vlees en vis tot in de kern. Maak eventueel gebruik van een keukenthermometer.
- Let er op dat voedingsmiddelen die u opwarmt in de microgolfoven voldoende worden verhit. Haal het voedingsmiddel tussendoor eventueel even uit de microgolfoven om het om te roeren.
- Laat diepgevroren producten nooit op kamertemperatuur ontdooien. Laat ontdooien in de koelkast of microgolfoven.
Alcohol
- Bij een pancreas- of levertransplantatie is alcohol absoluut verboden. Bij andere orgaantransplantaties wordt het alcoholgebruik best beperkt tot maximaal 2 consumpties per dag.
- Overleg steeds met de arts of alcohol in uw geval is toegelaten.
Op restaurant
- Vermijd:
- rauwe groenten en ongewassen en ongeschild fruit.
- rauw of onvoldoende verhit vlees/vis.
- rauwe of onvoldoende gekookte schaal- en schelpdieren.
- desserts op basis van rauwe eieren (chocomousse, tiramisu, bavarois,…).
- kazen bereid met rauwe melk. Vraag eventueel na bij de kok.
- Vraag om geen ijsblokjes in uw dranken te doen.
Voeding en medicatie
Pompelmoes kan de werking van medicatie verstoren. Pompelmoes, bloedappelsien, granaatappel en pomelo moeten strikt vermeden worden, alsook het sap ervan.
Lees minder
Lees meer