Wat verstaan we onder oorproblemen?
Oorproblemen kunnen zeer vervelend zijn en kunnen variëren van simpele oorverstopping of jeuk tot zeer pijnlijke oorinfecties of totaal gehoorverlies.
We geven kort een overzicht van de meest voorkomende problemen:
- De externe gehoorgang is donker, warm en vochtig en vormt alzo een ideaal milieu voor de groei van bacteriën. Lokale verwondingen, door o.a. vingernagels of wattenstokjes, beschadigen de gehoorgang waardoor bacteriën de huid kunnen binnen dringen en een infectie kunnen veroorzaken.
- Ook bepaalde chronische huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld eczeem of psoriasis, kunnen het normale afweermechanisme verstoren. Een oorprop, door overtollig/samengekoekt oorsmeer, is wellicht de meest voorkomende klacht in de apotheek. Vooral personen met een nauwe of misvormde gehoorgang en/of met sterke haargroei in de gehoorgang hebben vaker last van oorproppen.
- Een overmatige productie van oorsmeer, evenals het gebruik van oorstopjes of kleine koptelefoons kunnen eveneens aanleiding geven tot oorproppen.
Oudere personen produceren dan weer eerder te taai oorsmeer, waardoor het moeilijker uit de gehoorgang kan verwijderd worden. Een oorprop op zich is niet zo erg, maar kan vervelende gevolgen hebben zoals een druk in het oor, gehoorverlies en soms zelfs draaierigheid.
- Soms kan er een overmaat aan vocht in het oor achter blijven na het duiken, zwemmen of baden. Vooral wanneer je een smalle gehoorgang hebt of veel oorsmeer produceert kun je vaak last van hebben. Je voelt het water als het ware klotsen in je oor en er kan een geleidelijke gehoorvermindering optreden. Het aanwezige vocht kan het natuurlijk afweermechanisme nadelig beïnvloeden, waardoor jeuk, pijn en ontsteking van de externe gehoorgang kan ontstaan.
- Nikkel in oorbellen of de rubberen en plastieken onderdelen van gehoorpreparaten en koptelefoons kunnen aanleiding geven tot allergische huidreacties.
- Ook shampoos of andere zepen kunnen hiervan de oorzaak zijn.
- Andere huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem kunnen eveneens jeuk ter hoogte van de oren veroorzaken, waarbij door het krabben infecties kunnen ontstaan. Aangezien hierbij huidschilfers loskomen kan er eveneens propvorming optreden.
- Een vaak voorkomende aandoening, vooral bij kinderen, is middenoorontsteking. Het middenoor is een luchtbevattend compartiment dat door het trommelvlies gescheiden is van de uitwendige gehoorgang, op de buis van Eustachius na. Deze verbindt het middenoor met de achterzijde van de keel en is bij kinderen veel korter en minder gebogen dan bij volwassenen. Hierdoor kan het vocht uit de neus-keelholte gemakkelijker overgaan tot in het middenoor. Het is dan ook niet te verwonderen dat een middenoorontsteking vaak start met een verkoudheid die leidt tot verstopping van de buis van Eustachius en vochtophoping in dat middelste oorcompartiment. Het vocht kan vervolgens besmet worden door bacteriën. Middenoorontstekingen vereisen vaak een antibioticatherapie, zeker bij veelvuldig optreden en bij kinderen jonger dan twee jaar.
- Soms kunnen ook geneesmiddelen aan de oorzaak liggen van oorklachten zoals oorsuizen of gehoorverlies.
Lees meer
Lees minder
Wat kan ik er zelf aan doen?
Vele oorklachten kunnen verholpen worden door een goede oorhygiëne. Hier enkele tips:
- Gebruik om het oor te reinigen een vochtig uitgewrongen washandje en trek het over je wijs- of middenvinger.
- Maak zo weinig mogelijk gebruik van oorstokjes. Vermijd met je vingers in je oor te peuteren.
- Een oorlepeltje kan eventueel enig nut brengen, maar dan enkel bij een juist gebruik!
- Spuitflesjes op basis van fysiologische serum vergemakkelijken het reinigen van het oor bij kinderen, bejaarden of gehandicapten.
- Als je last hebt van jeuk in je oren na het zwemmen, droog dan je gehoorgang met een haardroger (vanop afstand) of gebruik speciale oordoppen voor zwemmers.
- Wanneer je baby last heeft van een (neus)verkoudheid, spoel dan zo goed mogelijk het neusje uit met fysiologisch water (te verkrijgen in de apotheek). Hierdoor houd je de overgang tussen neus-keelholte en middenoor (buis van Eustachius) vrij en is er minder kans op een middenoorinfectie.
- Heb je last van een oorstop dan ga je best naar je apotheker. Die heeft hier de juiste producten voor. In geval van nood kun je eventueel gebruik maken van olijfolie om de prop te verweken. Maar wees er dan eerst zeker van dat het om een onschuldige oorprop gaat!
Lees meer
Lees minder
Wat vertel ik mijn apotheker?
Vertel je apotheker vooral waar je juist last van hebt
(Pijn? Gehoorverlies? Druk in uw oor? Duizeligheid? Jeuk?) en wat je denkt dat de oorzaak zou kunnen zijn.
Het is ook belangrijk dat je duidelijk maakt of er vocht uit je oor loopt of niet. Dit zou kunnen wijzen op een doorboring van het trommelvlies. In dat geval zal de apotheker je zeker naar de arts doorverwijzen.
Vertel je apotheker welke medicatie je neemt. Zoals reeds aangehaald kan sommige medicatie (gelukkig een minderheid en meestal oudere producten) aanleiding geven tot tijdelijk of permanent gehoorverlies.
Lees meer
Lees minder
Wat kan mijn apotheker voor me doen?
Het is voor de apotheker niet zo makkelijk om de ernst van je klacht in te schatten. Vaak zal hij of zij je daarom naar je huisarts doorverwijzen.
Maar in bepaalde gevallen kan hij je wel verder helpen:
- In geval van een oorprop bestaan er enkele olieachtige producten die de oorprop verweken, zodat die makkelijker uit het oor kan gespoeld worden. Hoe je het moet gebruiken hangt af van de ernst van je oorprop en verschilt van product tot product. Het uitspoelen van het oor - nadat het geneesmiddel de nodige tijd heeft ingewerkt - kan o.a. gebeuren met een grote plastieken spuit. Ook deze kan je kopen in de apotheek.
- In geval van jeukende oren na het zwemmen kan de apotheker iets bereiden op basis van glycerine en isopropylalcohol om je oor te drogen.
- In geval van huiduitslag kan een bereiding gemaakt worden met verdunde aluminiumacetaat. Het verhelpt de jeuk en werkt ontstekingswerend. Maak een kompres of wattenstokje vochtig met deze oplossing en breng het meermaals per dag aan op het oor of in de uitwendige gehoorgang. Maar wees voorzichtig dat je met het oorstokje je oor of trommelvlies niet beschadigd!
In geval van oorpijn, gehoorverlies of duizeligheid zal de apotheker je zeker doorverwijzen naar de arts!
Lees meer
Lees minder
Wanneer ga ik best naar de huisarts?
Aangezien er niet zo veel producten voor oorklachten zonder voorschrift te verkrijgen zijn, is de kans reëel dat de apotheker je zal doorverwijzen naar de arts.
Contacteer je huisarts zeker wanneer:
- een zelfzorgproduct niet blijkt te helpen;
- je pijn hebt;
- je koorts hebt;
- er vocht uit je oor loopt;
- je duizelig of misselijk bent
- je gehoorverlies of oorsuizen hebt.
Lees meer
Lees minder
Oorpijn
- Spoel bij kleine kinderen met een neusverkoudheid het neusje met fysiologisch water (bepaalde zoutconcentratie). Zo voorkom je dat de buis van Eustachius verstopt raakt en verkleint de kans op middenoorontstekingen.
- Gebruik geen wattenstaafjes om de gehoorgang zuiver te maken. Je kunt hierdoor het oorsmeer dieper duwen, waardoor zich een prop kan vormen. Dit kan aanleiding geven tot ontstekingen
- Gebruik om het oor te reinigen best een vochtig uitgewrongen washandje. Trek het over je wijs- of middenvinger en reinig het oor op deze manier.
- Vermijd om met je vingers in je oor te peuteren.
- Vermijd om kleine koptelefoons of oordopjes te gebruiken. Ze kunnen ook aanleiding geven tot oorproppen en uiteindelijk ontstekingen.
- Oorringen en oorapparaten kunnen contactallergie geven. Door uitslag, jeuk en krabben kunnen er gemakkelijker infecties ontstaan.
- Duikers en zwemmers kunnen (bij last) preventief oordoppen dragen tijdens het zwemmen om te verhinderen dat er water in het oor loopt. Als er toch water in het oor gelopen is, kan dit verwijderd worden door de oorschelp zachtjes heen en weer te bewegen. Een haardroger op de laagste stand kan eventueel het oorkanaal drogen.
- Gebruik nooit oordruppels op eigen houtje (uitgezonderd smeeroplossende druppels), want sommige oordruppels kunnen aanleiding geven tot gehoorschade.
- Als het trommelvlies beschadigd is, kunnen de geneesmiddelen het middenoor bereiken en daar eventueel schade berokkenen. Laat je dus steeds nakijken door een arts!
- Als je tijdens of na een vliegreis oorpijn krijgt, kun je dit vermijden door de volgende tips:
- Kauw op een stukje kauwgom.
- Probeer te geeuwen of te slikken.
- Probeer je oren te "klaren".
- Knijp je neus dicht en adem zachtjes door de neus uit (plopt).
- Bij een baby kun je de klachten proberen te voorkomen door het kindje tijdens het stijgen en landen te voeden.
- Vlieg zeker niet als je gedoken hebt.
In sommige gevallen is het noodzakelijk een arts te raadplegen.
Lees minder
Lees meer